De Maasdijk in het Brabants Dagblad

In het Brabants dagblad is onderstaand bericht geplaatst op 17 juni 2019, geschreven door Mari van Rossem. Je kunt het ook op de website van het Brabants Dagblad bekijken.

==============

OSS – ‘Barefoot’ komt-ie over de finish. Als enige marathonman. De tiende Maasdijk is ook de tiende voor de 45-jarige Ronald van der Steen. Met zijn flapperende manier van lopen op zijn gitzwarte Injinji-sokken is de man uit Wamel dé vreemde eend in de bijt te midden van het kleurrijke loopschoenengeweld van Nike, Asics, Mizuno en Adidas.

Mari van Rossem 16-06-19, 17:04 Bron: BD

,Nadat ik ruim drie jaar geleden geswitcht ben van het rennen op gewone schoenen naar dit zogeheten blootvoets hardlopen wil ik niks anders meer. Ja, het was wennen. En ja, ik kreeg in het begin last van mijn kuiten. Maar nu ik gewend ben, zou ik eenieder willen aanraden om zo te lopen.”

Meanderende Maasdijk
En hij doceert meteen maar de fysiologische renhistorie van de mens, van het moment dat die als Neanderthaler noodgedwongen jaagde op wilde dieren tot het moment dat die geheel uit vrije wil aan het hardlopen sloeg over een meanderende Maasdijk. ,,De mens is bij uitstek geschikt om lange afstanden te lopen. Sla het boek ‘Born to run’ van Christopher McDougall er maar eens op na. En wat die dure loopschoenen betreft: vanaf de jaren zeventig is het aantal blessures niet afgenomen. Flauwekul dus, die demping door zolen. Trouwens, deze sokken kosten niet eens de helft.”

Ruim 3 uur en 52 minuten doet Ronald over zíjn tiende. Redelijk fris en fruitig komt-ie over de finish in het Osse centrum waar het een drukte van jewelste is. Immers, voor het tweede jaar op rij heeft de organisatie ervoor gekozen om hier zowat alle disciplines, van wandelen tot night-run, binnen te halen. Daaronder ook de estafettemarathon voor scholen. Met de leerlingen van ’t Schrijverke uit Herpen als dikke winnaars. En met dank aan juf Joke van der Loop, zelf fervent wandelaarster, die al jaren de drijvende kracht achter de Hérpse loopmachine is. ,,We hadden dit keer maar liefst 23 kinderen voor 18 wisselpunten; je snapt dat sommigen met z’n tweetjes liepen.”

Speciaal trainen voor de marathon
Ook Jesper, Jochem en Cas uit groep 7 renden hun aandeel, met als gezamenlijke eindtijd 3 uur 18 minuten en een beetje. ,,We voetballen bij Herpinia waar we speciaal trainden voor deze marathon; onder leiding van Helma en haar zoon Mathijs. Nee, we zijn nog niet gehuldigd, maar kregen allemaal al wel een gouden medaille. ’n Applaus voor onszelf dan maar.”

Geboren Ossenaar Rick Smit (32) zit dan al even uit te blazen op het terras. Hij liep zojuist als Maastrichtenaar z’n derde halve marathon. Voor het eerst op en rond geboortegrond. ,,Potdomme wat zwaar! Het ging goed tot vijftien kilometer maar toen kreeg ik last van mijn wreef; schoenen te strak gestrikt, vrees ik. Ja, ik ken dit gebied natuurlijk uit mijn jeugd. Maar toen keek ik er anders naar dan nu. De schoonheid van de Maaskant met de blik op die oneindige velden in de polder is geweldig. Het is alleen wel een hele rustige route. Je moet dit niet doen voor de muziek onderweg of de aanmoedigingen. Voordeel is wel dat je weinig wordt ingehaald.”

De 41-jarige Koen van den Hurk uit Sint-Oedenrode komt ver na tienen, samen met enkele night-runners, over de meet. Een maand geleden deed-ie Leiden; dit is al zijn zestiende marathon. Koen blijkt er een aparte loopfilosofie op na te houden: ,,Ik train voor drie uur en drie kwartier om daarna de tocht rond viereneenhalf uur te voltooien. Zo zie ik ook nog wat van de omgeving.”

===============