Over de Maasdijk

op de foto een deel van het organisatieteam van 2018

Historie

In 2009 vatten de vier vrienden Jasper van Wordragen, Berry Berendsen, Peter Noten en Oscar Jansen het plan op om een unieke hardloopwedstrijd langs de Maas te organiseren. Dat gebeurde in het kader van de samenvoeging van de gemeentes Lith en Oss. Daarmee kon binnen de gemeente een lintmarathon worden georganiseerd over de volle lengte van de dijk langs de Maas. In 2010 was de eerste Maasdijkmarathon, zoals het evenement toen heette, een feit.

Van meet af aan was de ambitie om de Maasdijkmarathon méér te laten zijn dan alleen een hardloopwedstrijd. In sportief opzicht, door onderdelen als wandelen, inlineskaten, triathlon en in het begin ook roeien en kanoën in het programma op te nemen, maar vooral ook door te streven naar verbinding tussen de vele kernen van de gemeente Oss. Zo ontstond een uniek multi-sportevent voor jong en oud dat de gemeente Oss op een sportieve manier op de kaart zette.

In tien jaar tijd zijn diverse start- en finishlocaties de revue gepasseerd. In 2017 stond het voortbestaan van De Maasdijk zelfs even ter discussie. Door een gebrek aan vrijwilligers moest dat jaar de lintvorm worden losgelaten. Dat stuitte op grote teleurstelling onder deelnemers van het eerste uur.

In 2018 kreeg De Maasdijk zijn huidige vorm, met eerherstel voor dé dijk en het verplaatsen van de finish naar het centrum van Oss. Ruim 1.600 deelnemers deden mee aan de verschillende onderdelen. In 2019 groeide het event naar bijna 2.000 deelnemers, die De Maasdijk waardeerden met het fraaie cijfer 4,37, op een schaal van 1 tot 5.

Organisatie

De organisatie van De Maasdijk staat onder regie van de Stichting Sportevenementen Oss. Het projectmanagement wordt verzorgd door VDH Evenementen. In de praktijk is een groot team van vrijwilligers het hele jaar druk met de voorbereidingen van het evenement. Veel van deze vrijwilligers maken deel uit van één van de aangesloten sportverenigingen A.V.Oss’78, Scoss, Trioss en WSV de Osse Maaskant. Daarnaast zijn in de kernen van gemeente Oss veel vrijwilligers actief om bemensing voor met name de verkeersveiligheid op de been te brengen, en om te zorgen voor sfeervolle activiteiten bij de doorkomst van de diverse onderdelen van De Maasdijk.

Algemeen: info@demaasdijk-events.nl

Het bestuur

Voorzitter
Jeroen Ulijn – jeroen@demaasdijk-events.nl
Penningmeester
Jos Pansier – penningmeester@demaasdijk-events.nl
Secretaris
Meindert Kuipers – meindert@demaasdijk-events.nl
Algemene bestuursleden
Pieter van Lent – pieter@demaasdijk-events.nl
Remko Wijnbergen – remko@demaasdijk-events.nl

Team

Projectmanager
Paul van den Heuvel – paul@demaasdijk-events.nl
Coördinator vrijwilligers
Romee Heister – vrijwilligers@demaasdijk-events.nl
Inlineskating, steppen en me-moveren
Meindert Kuipers – inlineskating@demaasdijk-events.nl
Hardlopen
Jan Bloo, Hans Verploeg & Jos Pansier – lopen@demaasdijk-events.nl
Triathlon
Donald Janssen, Rien Wittenberg, Bert Jansen, Paul Jansen, Job de Klein, Geert-Jan van Leuken – triathlon@demaasdijk-events.nl
Wandelen
Paul van Erp, Hans Elbers – wandelen@demaasdijk-events.nl
Communicatie
Caroline Kennedie, Stefan van der Heijden, Francy Voets, Lize Ulijn – info@demaasdijk-events.nl

In Memoriam: Ruud Vermeulen

Op 22 november 2018 is ons bestuurslid Ruud Vermeulen op 51-jarige leeftijd overleden. Na vele jaren als deelnemer te hebben meegedaan aan De Maasdijk triatlon, kwam Ruud begin 2017 in het bestuur. We missen Ruud zijn inspiratie en gedrevenheid nog elke dag.

Om Ruud te herdenken hebben we de Ruud Vermeulen Award in het leven geroepen. Deze prijs wordt jaarlijks tijdens De Maasdijk uitgereikt aan de snelste Ossenaar op de kwart triatlon. Het ene jaar aan de snelste man, het andere jaar aan de snelste vrouw. In 2019 is de Ruud Vermeulen Award voor het eerst uitgereikt.

De Ruud Vermeulen Award
De Ruud Vermeulen Award is in 2019 gewonnen door Sander van Eggelen
Ruud Vermeulen in zijn element