Reddingsbrigade Oss gekozen als goede doel

Reddingsbrigade Oss gekozen als goede doel

 

Als goed doel is in 2018 de Reddingsbrigade Oss aan het evenement verbonden. Elk jaar wordt de deelnemers aan De Maasdijk gevraagd om een donatie aan een (regionaal) goed doel. Voorzitter Bas van Vlijmen is enthousiast over het besluit van het bestuur: “natuurlijk hopen we op een mooie bijdrage om ons werk ook in de komende jaren te kunnen uitvoeren. Het is ook een uitstekende waardering voor onze vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de veiligheid van anderen.” De Osse brigade is ook actief bij De Maasdijk.

Reddingsbrigade

De Reddingsbrigade Oss is in 1972 opgericht door een aantal enthousiaste zwemmers die vonden dat Oss ook toe was aan een reddingsbrigade. Van een vereniging met slechts een paar zwemuren en een twintigtal leden is de vereniging inmiddels uitgegroeid naar een vereniging met een zwemtak, een tak waterhulpverlening en een medische / EHBO – tak. Inmiddels heeft de vereniging ruim 450 leden en behoort daarmee tot de grotere reddingsbrigades in Nederland.

Doel

Het doel van de Reddingsbrigade Oss is het voorkomen van de verdrinkingsdood in de ruimste zin des woords. Dit houdt in dat de Reddingsbrigade op allerlei verschillende manieren, probeert om het zwemwater in Oss en omgeving veilig te hebben en te houden en de mensen op te leiden tot goede zwemmers en later zwemmend en varend redders.

Zwemles en reddend zwemmen

Dit doen zij door zwemles te geven aan zowel kinderen als volwassenen volgens het bekende Zwem ABC. Daarnaast leiden zij zwemmend redders op, tijdens hun wekelijkse trainingsuren in het Golfbad en geven ze workshops aan geïnteresseerden met hun Auto te Water module. In de zwemtak wordt verder succesvol meegedaan met diverse wedstrijden op het gebied van lifesaving (zowel in het zwembad als ook op het strand).

Waterhulpverlening

In de tak Waterhulpverlening worden leden opgeleid middels diverse varend redden diploma’s. Daarna zie je deze leden in de praktijk terug tijdens de zomermaanden met de bewaking op de Geffense Plas. Daarnaast bewaken ze bij diverse evenementen zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht, diverse buitenwater wedstrijden (bijvoorbeeld buitenwater zwemmen, roeiwedstrijden, etc.) maar bijvoorbeeld ook de Gaypride in Amsterdam en uiteraard tijdens De Maasdijk!

Medisch / EHBO

De Medische / EHBO tak tenslotte leidt onze mensen op met diverse EHBO diploma’s en bijvoorbeeld het gebruik van een AED.

Al met al een mooie, actieve vereniging die zich graag breed in de maatschappij inzet!