Historie

Historie van De Maasdijk

2009
Idee De Maasdijk

In 2009 vatten de vier vrienden Jasper van Wordragen, Berry Berendsen, Peter Noten en Oscar Jansen het plan op om een unieke hardloopwedstrijd langs de Maas te organiseren. Dat gebeurde in het kader van de samenvoeging van de gemeentes Lith en Oss. Daarmee kon binnen de gemeente een lintmarathon worden georganiseerd over de volle lengte van de dijk langs de Maas.

2010
De eerste Maasdijkmarathon is een feit

In 2010 was de eerste Maasdijkmarathon, zoals het evenement toen heette, een feit.

Van meet af aan was de ambitie om de Maasdijkmarathon méér te laten zijn dan alleen een hardloopwedstrijd. In sportief opzicht, door onderdelen als wandelen, inlineskaten, triathlon en in het begin ook roeien en kanoën in het programma op te nemen, maar vooral ook door te streven naar verbinding tussen de vele kernen van de gemeente Oss. Zo ontstond een uniek multi-sportevent voor jong en oud dat de gemeente Oss op een sportieve manier op de kaart zette.

In tien jaar tijd zijn diverse start- en finishlocaties de revue gepasseerd.

2017
Gebrek aan vrijwilligers
In 2017 stond het voortbestaan van De Maasdijk zelfs even ter discussie. Door een gebrek aan vrijwilligers moest dat jaar de lintvorm worden losgelaten. Dat stuitte op grote teleurstelling onder deelnemers van het eerste uur.
2018
De Maasdijk krijgt zijn huidige vorm

In 2018 kreeg De Maasdijk zijn huidige vorm, met eerherstel voor dé dijk en het verplaatsen van de finish naar het centrum van Oss. Ruim 1.600 deelnemers deden mee aan de verschillende onderdelen.

2018
In Memoriam: Ruud Vermeulen
Op 22 november 2018 is ons bestuurslid Ruud Vermeulen op 51-jarige leeftijd overleden. Na vele jaren als deelnemer te hebben meegedaan aan De Maasdijk triatlon, kwam Ruud begin 2017 in het bestuur. We missen Ruud zijn inspiratie en gedrevenheid nog elke dag. Om Ruud te herdenken hebben we de Ruud Vermeulen Award in het leven geroepen. Deze prijs wordt jaarlijks tijdens De Maasdijk uitgereikt aan de snelste Ossenaar op de kwart triatlon. Het ene jaar aan de snelste man, het andere jaar aan de snelste vrouw.
2019
2000 Deelnemers!

In 2019 groeide het event naar bijna 2.000 deelnemers, die De Maasdijk waardeerden met het fraaie cijfer 4,37, op een schaal van 1 tot 5. Ook is de Ruud Vermeulen Award voor het eerst uitgereikt!

2020
Corona & virtueel

In 2020 moest De Maasdijk noodgedwongen een jaar overslaan vanwege de corona pandemie. Maar niet getreurd, de MaasdijK Virtueel is geboren. Volg ons op!

2021
Maasdijk Winterrun

In 2021 was er een afgeslankte versie waarbij in juni wel kon worden gewandeld, inclusief een allereerste Kennedymars – de 80 van de Osse Maaskant – een fietstoertocht en skatetoertochten. De wedstrijdonderdelen die waren verplaatst naar juli, werden op het allerlaatste moment alsnog verboden door een nieuwe coronagolf. In december 2021 werd wel de eerste Maasdijk Winterrun gehouden, een nieuwe evenement dat terug zal keren op de kalender in de komende jaren.

2022
Maasdijk Crossduathlon

In oktober 2022 werd weer een nieuw evenement aan de kalender toegevoegd: de Maasdijk Crossduathlon.

De Maasdijk in juni en de Maasdijk Winterrun konden zonder beperkingen doorgaan.

2023
Mijlpalen

In 2023 tikte de marathon van De Maasdijk het aantal van 100 deelnemers aan, een mijlpaal na een gestage terugloop vanaf ongeveer 2015. Bij de halve marathon starten meer dan 250 deelnemers.

De Maasdijk Crossduathlon werd  door de Nederlandse Triathlon aangewezen als NK, een primeur voor de Maasdijk.

De samenwerking met de stichting Runlimited van de SNS Oss City Run werd gestart als opmaat naar een mogelijke fusie in 2024.

De eerste Ruud Vermeulen Award is in 2019 gewonnen door Sander van Eggelen.

2019
2020
2022
2023

Sander van Eggelen
Rien Wittenberg en Donald Janssen
Corina Knijnenburg
Egiel Hanenberg

De Ruud Vermeulen Award
Ruud Vermeulen aan de startstreep in 2018