ABC Triathlon

Het ABC bevat altijd de meest actuele informatie. Mocht je het antwoord op jouw vraag hier niet vinden, neem dan per e-mail contact met ons op. Uiteraard krijg je als deelnemer ruim van tevoren nog een mail van ons met alle informatie over jouw onderdeel op een rij.

Is de Maasdijk jouw eerste triathlon? Dan zijn de tips op deze pagina mogelijk nuttig voor jou.

Klik hier voor de laatste informatiemail voor de triatleten.

Klik hier voor de laatste informatiemail voor de teamcompetitie.

We organiseren De Maasdijk altijd in het derde weekend van juni. Dan is het lekker lang licht, maar soms ook al zomers warm. Daarom start onze triathlon aan het eind van de middag, waardoor het al wat koeler is als je begint aan het looponderdeel…. Zo kun jij 100% gaan voor jouw persoonlijke doel: een PR, je eerste triathlon volbrengen… Het maakt niet uit, zo lang je maar niet vergeet te genieten van je prestatie!

Klik hier voor de starttijden van de verschillende onderdelen.

Als het water kouder is dan 14 graden, dan kan het zwemonderdeel vervallen, of ingekort worden. Dit wordt zo mogelijk een week voor aanvang van De Maasdijk gecommuniceerd. Het zwemonderdeel kan ook in een later stadium (op de wedstrijddag) nog worden afgelast.

Bij een watertemperatuur van 15,9 graden Celsius of lager is een wetsuit verplicht
Bij een watertemperatuur van 16,0 graden Celsius tot 22 graden is gebruik van een wetsuit naar eigen keuze van de deelnemer
Bij een watertemperatuur van 22,0 graden Celsius of hoger is een wetsuit verboden.

1/4 triathlon: 1.000 m zwemmen, ca. 40 km fietsen, 10 km hardlopen

1/8 triathlon: 500 m zwemmen, ca 20 km fietsen, 5 km hardlopen

Bij annulering tot en met 31 maart krijg je het inschrijfgeld gerestitueerd, onder aftrek van 2,50 euro administratiekosten. Heb je een medaille, T-shirt en/of sokken besteld, dan krijg je dat bedrag ook terug.

Annuleer je in de periode van 1 tot en met 30 april, dan brengen we de kosten voor het startnummer à 2,50 euro in rekening en 2,50 euro administratiekosten, de rest van het inschrijfgeld krijg je terug. Heb je een medaille, T-shirt en/of sokken besteld, dan krijg je dat bedrag ook terug.

Na 1 mei is annuleren niet meer mogelijk. Je ontvangt dan gewoon je startnummer en eventueel bestelde medaille , T-shirt en/of sokken. Je startnummer is wel overdraagbaar, maar de tenaamstelling kan niet meer worden aangepast. Als je startnummer wilt overdragen stuur dan een bericht aan triathlon@demaasdijk-events.nl met jouw gegevens, en die van de nieuwe loper.

Tijdens het zwemmen is een badmuts verplicht. De badmuts wordt verstrekt door de organisatie, behoudens bij de NTB Teamcompetitie. De teams beschikken over hun eigen badmutsen, verstrekt door de NTB.

Bij vragen over triathlononderdelen kan je mailen naar triathlon@demaasdijk-events.nl.

Voor algemene vragen kan je mailen naar info@demaasdijk-events.nl of het contactformulier op de website invullen. Desgewenst word je gebeld door iemand van de organisatie.

Wil je iets delen over jouw ervaringen tijdens De Maasdijk; verbeterpunten, complimenten of andere hartenkreten? Laat het ons per e-mail weten via. In de dagen rondom De Maasdijk kan het erg druk zijn. Daardoor kan het dan misschien even duren voordat we reageren. Op dringende vragen zullen we zo snel mogelijk reageren.

De wisselzone is tot 23:00 uur geopend en bewaakt. Je fiets ophalen kan alleen op vertoon van je startnummer.

Bij de ingang van de wisselzone vindt fietscontrole plaats. De fiets mag geen gebreken vertonen, met name:

 • de remmen moeten het goed doen;
 • de fiets mag geen uitstekende delen bevatten;
 • het stuur moet afgedopt zijn, en
 • het balhoofd mag niet los zitten.

Tijdens De Maasdijk worden foto’s en video’s gemaakt. Na afloop wordt een selectie daarvan beschikbaar gemaakt via onze website. De beschikbaar gestelde foto’s en video’s kun je downloaden voor persoonlijk gebruik en delen via social media. De foto’s en video’s zijn eigendom van De Maasdijk. Voor commerciële toepassing dient toestemming te worden verkregen van De Maasdijk. Deelnemers aan De Maasdijk geven toestemming dat zijn/haar beeltenis wordt gebruikt voor promotionele doeleinden.

Er is een gratis garderobe op het finishterrein in het centrum van Oss. Je kan er voor kiezen om jouw spullen door de organisatie naar de finish te laten vervoeren. Je krijgt dan een label met jouw startnummer om aan je tas te bevestigen. Op vertoon van je startnummer krijg je bij de finish je spullen weer terug.

Dit geldt uiteraard niet voor je fiets, wetsuit e.d. maar bijvoorbeeld wel voor je trainingspak, douchespullen, telefoon e.d.

NB: de organisatie is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van jouw eigendommen.

Gevonden voorwerpen worden vier weken bewaard. Laat het ons per e-mail weten als je tijdens De Maasdijk iets bent kwijtgeraakt. Beschrijf het item zo volledig mogelijk en/of stuur een foto mee.

Ieder jaar kiest De Maasdijk een goed doel waaraan de deelnemers van het evenement een bijdrage kunnen leveren. Meer informatie over het goede doel van dit jaar vind je op onze website. Je kunt bij je inschrijving een bedrag naar keuze doneren.

Bij je inschrijving kun je, zolang de voorraad strekt, fijne hebbedingetjes uit de Maasdijk-lijn bestellen: ons unieke T-shirt (uiteraard met het jaar-label), onze must-have sportsokken en natuurlijk de exclusieve Maasdijk Medaille.

  T-shirt De Maasdijk voorkantT-shirt De Maasdijk achterkant De Maasdijk medaille

Het dragen van een fietshelm is tijdens het fietsen verplicht. De helm moet op zijn en het bandje dicht voordat men de fiets pakt. Het bandje mag pas los als de fiets na het fietsen weer op zijn plek hangt.

Leuk dat je mee wilt doen met De Maasdijk! Je kunt je inschrijven vanaf een half jaar voor De Maasdijk via deze link. Check de tarievenlijst voor de kosten. Wie vroeg inschrijft krijgt een aantrekkelijk early-bird-korting.

De inschrijving sluit een week voor de wedstrijddag, later inschrijven is niet mogelijk.

Let op: inschrijving voor de NTB Teamcompetitie verloopt via je teamcaptain en de NTB.

De Maasdijk vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren lekker veel bewegen. Daarom krijgen deelnemers van 15 jaar of jonger 50% korting op het inschrijfgeld. Voor de Rabo Family Color Run is deze korting niet van toepassing, maar geldt voor alle deelnemers hetzelfde lage tarief.

Onze tarievenlijst vind je hier.

De inschrijfkosten zijn inclusief daglicentie, als je die nodig hebt. Deze licentie wordt verplicht gesteld door de Nederlandse Triathlon Bond en De Maasdijk draagt deze kosten namens jou af aan de bond. De licentie wordt gecontroleerd, dus zorg dat je je licentiebewijs meeneemt als je bij inschrijving hebt aangegeven geen daglicentie nodig te hebben.

De zwem-, fiets- en looponderdelen van beide triatlonafstanden starten bij de aanmeldlocatie: Dome-X, Kanaalstraat 12b in Oss. Daar is een professionele wisselzone opgebouwd. Je finisht op De Heuvel in het centrum van Oss. Een pendelservice brengt je terug van de finish naar je fiets en je spullen.

Het terreinoverzicht van Dome-X vind je op de pagina met alle routes

Ons advies voor een geoliede logistiek:

 • Kom je met de auto naar Dome-X? Volg dan de aanwijzingen ter plaatse. Je wordt naar een centrale parkeerplaats geleid, op loopafstand van Dome-X. We vragen je vriendelijk om niet elders in een woonwijk te parkeren.
 • Kom je uit de directe omgeving? Kom dan te voet of met de fiets naar Dome-X.
 • Fiets of loop met je zwem, fiets- en loopspullen naar Dome-X, trek je fietsschoenen uit, en meld je in het gebouw Dome X bij de inschrijfbalie. 
 • Na de wedstrijd kun je tot 23:30 uur je fiets en je spullen ophalen bij Dome-X. Onze gratis pendelservice brengt je van de finish daarnaartoe.

Na afloop van je prestatie kun je genieten van een weldadige massage. Op het finishplein staat een team van masseurs paraat waar je tegen een kleine bijdrage gebruik van kunt maken. Een deel van jouw bijdrage gaat naar ons goede doel.

Niet iedereen stelt prijs op een medaille. We geven je daarom de keuze. Bij je inschrijving kun je aangeven of je aan de finish een speciale Maasdijk Medaille wilt ontvangen.

Op verschillende plaatsen langs het parcours zijn EHBO’ers aanwezig van EHBO en Rode Kruis. Ook is er een mobiele EHBO-post.

Er is een ruime omkleedgelegenheid in Dome X, de start- en wissellocatie. Je kunt daar ook een kopje koffie of een andere versnapering kopen.

Na afloop kun je douchen en omkleden in het Hooghuis locatie TBL, op ca. 300 meter afstand van de finish.

Wil je in de buurt van de finish of startlocatie overnachten? Kijk dan op de site van de Maasmeanders voor diverse mogelijkheden in de buurt.

Klik hier om alle parcoursen te bekijken.

 • Zwemmen: in het kanaal bij Dome X
 • Fietsen: de 1/8ste en 1/4 triathlon hebben grotendeels gescheiden parcoursen.
 • Lopen: de 1/8ste en 1/4 triathlon gaan over hetzelfde parcours.

1/8 ste triathlon: 1 ronde zwemmen (1 x 500 m), 1 ronde fietsen (1 x 20 km) en 1 x lopen van Dome-X naar De Heuvel (5 km).

1/4 triathlon: 1 ronde zwemmen (1 x 1000 m), 1 ronde fietsen (1 x 40 km), 1 x van Dome-X naar De Heuvel (5 km) lopen, dan 2,5 km terug over hetzelfde parcours, met een keerpunt op de Macharense weg en vandaaruit de laatste 2,5 km naar de finish. ‘Nog een ronde’ bij de finish en ‘Keerpunt’ worden duidelijk aangegeven met borden.

Parasporters zijn van harte welkom bij De Maasdijk. Denk je dat er voor jou maatwerk nodig is, bijvoorbeeld omdat je niet kunt voldoen aan de tijdslimiet, of omdat je hulp nodig hebt om het water te verlaten? Neem dan even contact op via triathlon@demaasdijk-events.nl dan kijken we wat we voor je aan kunnen passen.

 • Kom je met de auto naar Dome-X? Volg dan de aanwijzingen ter plaatse. Je wordt naar een centrale parkeerplaats geleid, op loopafstand van Dome-X. We vragen je vriendelijk om niet elders in een woonwijk te parkeren.
 • Kom je uit de directe omgeving? Kom dan te voet of met de fiets naar Dome-X.
 • Onze gratis pendelservice brengt je van de finish terug naar Dome-X.

Stayeren bij het fietsen is verboden. De juryleden zullen hier op letten.

Indien je een blauwe kaart krijgt dien je je verplicht te melden in de strafbox bij de wisselzone. Deze is gesitueerd direct na de fietswissel.

De straf is als volgt:

1/8 triathlon: 1 minuut
1/4 triathlon: 2 minuten

De snelste 3 heren, de snelste 3 dames en de snelste 3 teams ontvangen een prijs. Een speciale prijs, De Ruud Vermeulen Award, is er voor de snelste Ossenaar.

Voor de teamcompetitie geldt het reglement van de NTB. Dat vind je hier.

Let op: draag bij het fietsen je startnummer op je rug. Bij het lopen zit je startnummer op je buik. Startnummerbanden zijn op de wedstrijddag zo lang de voorraad strekt te koop bij Dome X.

De belangrijkste triathlon regels vind je in dit document.

Klik hier voor de meest gestelde vragen.

Op 22 november 2018 is ons bestuurslid Ruud Vermeulen op 51-jarige leeftijd overleden. Na vele jaren als deelnemer te hebben meegedaan aan De Maasdijk triathlon, werd Ruud begin 2017 bestuurslid. Wij zullen Ruud zijn inspiratie en gedrevenheid missen.

Ter nagedachtenis aan Ruud reiken we sinds 2019 de Ruud Vermeulen Award uit aan de snelste Ossenaar op de kwart triathlon. Het ene jaar wordt de award uitgereikt aan de snelste man, het andere jaar aan de snelste vrouw.

Het laatste nieuws over De Maasdijk vind je op Facebook, Instagram en Twitter. @demaasdijk

Stayeren bij het fietsen is verboden. De juryleden zullen hier op letten.

Indien je een blauwe kaart krijgt dien je je verplicht te melden in de strafbox bij de wisselzone.

De straf is als volgt:

1/8 triathlon: 1 minuut
1/4 triathlon: 2 minuten

Bij herhaling of het negeren van aanwijzingen van de jury volgt diskwalificatie.

Voor de Teamcompetitie van de NTB is het ABC in zijn geheel van toepassing, behoudens de teksten over inschrijven, dit gebeurt voor de Teamcompetitie via je Teamcaptain bij de NTB.

Aanvullend geldt:

 • Teamtenten kunnen worden opgesteld op een aangewezen terrein. Aangezien je in Dome X riant met je team kunt verblijven, is ons advies om je tent niet mee te nemen naar deze wedstrijd.
 • Zowel bij aanmelding bij de inschrijfbalie, als bij het opstellen van de fietsen in de wisselzone dien je je als compleet team aan te melden.
 • De captainsbriefing is een uur voor de geplande aanvangstijd van de startserie in de  eXpose boX in Dome X.
 • Tijdwaarneming geschiedt met een enkeltag, die wordt verstrekt door de organisatie. Je eigen chip is tijdens De Maasdijk niet nodig. Je enkeltag lever je na afloop weer in bij het ophalen van je fiets.

Voor de tijdregistratie maken we gebruik van de waterbestendige Sportevenementenshop Multisportstag. Deze zit in je startnummer. Let op: draag bij het fietsen je startnummer op je rug. Bij het lopen zit je startnummer op je buik. Startnummerbanden zijn op de wedstrijddag zo lang de voorraad strekt te koop bij Dome X.

Je ChampionChip kun je bij De Maasdijk niet gebruiken.

De start- en finishlocaties zijn goed bereikbaar met de trein. Vanaf het centraal station in Oss zijn beide te voet binnen 15 minuten bereikbaar.

Elk team krijgt twee startnummers en één enkelband. De enkelband bevat een chip. De startnummers worden gedragen door fietser (rugnummer) en loper (buiknummer).
De zwemmers start met de enkelband.

Wissel zwemmen naar fietsen
De zwemmer geeft de enkelband in de wisselzone aan de fietser die met zijn/haar helm op bij de fiets staat. De fiets moet nog in het rek staan.
Als de enkelband is bevestigd door de fietser, pakt deze zijn/haar fiets en loopt naar de uitgang van de wisselzone.

Wissel fietsen naar lopen
De fietser loopt met fiets naar zijn/haar plek en plaatst eerst de fiets in het rek, geeft daarna de enkelband door. Loper bevestigt de band om de enkel en vervolgt de race.
Voor het overige geldt voor de trio’s de informatie zoals bij de individuele onderdelen.

De uitslag is online te volgen via onze website.

Tijdens het fietsen moet je gebruik maken van je eigen bidon. ’Hulp van buitenaf’ is niet toegestaan, dus niemand mag je op de route een bidon o.i.d. aanreiken. Tijdens het hardlopen kom je een verzorgingspost tegen. Daar is water en sportdrank. Ook worden daar sponzen uitgedeeld. Bij de finish is er water, sportdrank en voor iedere deelnemer een stuk fruit.

Het gebruik van een wetsuit is afhankelijk van de watertemperatuur, als vuistregel geldt:

 • Is de watertemperatuur 15,9 graden Celsius of lager, dan is een wetsuit verplicht.
 • Bij een watertemperatuur tussen 16,0 en 22 graden Celsius mag je zelf kiezen of je een wetsuit aantrekt of niet.
 • Is de watertemperatuur 22,0 graden Celsius of hoger, dan is een wetsuit niet toegestaan.